Sokowirówka Zelmer

Co oprócz soku przygotujesz dzięki sokowirówce Zelmer?  5 sposobów na wykorzystanie pulpy

Pojawienie się sprzętów AGD miało ogromny wpływ na komfort przygotowywania posiłków. Gotowanie zaczęło zajmować mniej czasu i stało się przyjemniejsze – część pracy przejęły od nas roboty, odciążając nas i najczęściej lepiej radząc sobie z miksowaniem czy mieleniem twardych warzyw czy owoców.
Dziś już nie wyobrażamy sobie kuchni bez praktycznych sprzętów, takich jak czajnik, mikser czy blender. Dzięki nim nie musimy spędzać w kuchni całych dni, a przygotowywane posiłki są smaczniejsze.

Rosnące zainteresowanie sokowirówkami

Ostatnio ogromną popularnością cieszą się sokowirówki. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy i pijemy, nie chcąc szkodzić sobie i swoim bliskim. Poszukujemy zdrowszych alternatyw sklepowych gotowców i staramy się coraz więcej dań przygotowywać w domu. Sokowirówka jest niezwykle praktycznym urządzeniem, dzięki któremu w domu przygotujemy świeży, zdrowy sok z owoców lub warzyw. Mając w kuchni sokowirówkę, będziemy mogli na stałe wyeliminować z diety sklepowe soki i napoje, które zawierają zwykle mnóstwo cukru i konserwantów. Dzięki sokowirówce przygotujemy ich zdrową alternatywę – naturalne soki będące prawdziwą bombą witaminową, smaczniejsze i zdrowsze dla naszego organizmu.

Sokowirówka Zelmer – szybka i niezawodna

Wybierając sokowirówkę, powinniśmy zawsze stawiać na jakość. Pamiętajmy, że sokowirówka będzie musiała sobie poradzić z wyciśnięciem soku z twardych, trudno poddających się obróbce owoców czy warzyw, takich jak marchewki czy buraki. Kupowanie sprzętu niskiej klasy, może zakończyć się fiaskiem.
Wśród najchętniej kupowanych przez Polaków sokowirówek od lat znajdują się produkty firmy Zelmer. Sokowirówki Zelmer świetnie radzą sobie ze wszystkimi owocami i warzywami, gwarantując doskonałą jakość gotowego soku. Są niezawodne i służą przez lata – to prawdziwa inwestycja w komfort i zdrowie całej rodziny.

Praktyczne wykorzystanie sokowirówek Zelmer

Wielu osobom wydaje się, że sokowirówka ma tylko jedno zastosowanie – służy do robienia soku. Myśląc tak, jesteśmy w poważnym błędzie. Okazuje się, że dzięki niej możemy wprowadzić do naszego menu niejedno nowe danie. Pulpy, która pozostaje po przygotowaniu soku, nie należy wyrzucać – jest tak wartościowa i pełna witamin, że warto wykorzystać ją do przygotowania innych dań. Jaki?

1. Ciasto marchewkowe

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby soku marchewkowego – zdrowy, a przy tym niezwykle smaczny i, co ważne w zwłaszcza w przypadku wielbicieli słodkości, naturalnie słodki. Nie wymaga dosładzania, idealnie smakuje w wersji świeżej, prosto z sokowirówki. Pulpa marchewkowa, która zostaje po przygotowaniu soku, jest świetną bazą do ciasta. Możemy ją wykorzystać do przygotowania popularnego ciasta marchewkowego. Nada mu piękny, pomarańczowy kolor i słodki smak – jest doskonałym zamiennikiem cukru w wypiekach.

2. Wypieki z dodatkiem buraków

Podobne zastosowanie może mieć pulpa, która została nam po przygotowaniu soku z buraków – jeśli dodamy ją do ciasta lub chleba, będzie miało przyjemny, słodki smak i zyska niezwykły, czerwony kolor. Przygotowanie wypieków w kolorze buraczanym to niezawodny sposób na zaskoczenie rodziny czy przyjaciół, a także prosty przepis na zdrowie.

3. Zupa krem

Pulpę warzywną z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Resztki warzyw, które zostały w sokowirówce, wystarczy ugotować, zblendować i doprawić – smaczna, zdrowa zupa gotowa w kilka minut. W ten sposób wykorzystamy sokowirówkę Zemler nie tylko do przygotowania smacznego soku na śniadanie, ale również – do przyrządzenia obiadu.

4. Owocowe naleśniki

Dzięki sokowirówce przygotujemy również smaczne, pożywne naleśniki. Wystarczy, że do ciasta dodamy trochę pulpy, która została po zrobieniu soku – naleśniki zyskają na smaku i na dłużej zaspokoją apetyt. Ten sposób sprawdzi się zarówno w przypadku naleśników na słodko (pulpa z owoców), jak i na słono (resztki warzyw).

5. Pasta na chleb

Co jeszcze wyczarujemy w kuchni dzięki sokowirówce Zelmer? Proste i smaczne pasty na chleb – wystarczy, że pulpę zmieszamy z ulubionym serkiem i zdrowa warzywna lub owocowa pasta gotowa.

To tylko pięć z wielu możliwych sposobów na praktycznie wykorzystanie pulpy – jak widać, dzięki sokowirówkom Zelmer przygotujemy nie tylko zdrowe, pełnowartościowe soki dla całej rodziny, ale też przy okazji wprowadzimy sporo urozmaicenia w naszym codziennym menu. Dzięki sokowirówce szybko przygotujemy zupę krem czy warzywną pastę na chleb. Cukru pozbędziemy się nie tylko z soków, ale także z ciast – z powodzeniem zastąpimy go bowiem pulpą z marchewki lub buraków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *