Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

W sklepach można kupić wiele środków do czyszczenia piekarników, jednak preparaty te zawierają bardzo silne detergenty. Z tego powodu konieczne jest ich dokładne usuwanie z wnętrza urządzenia, by ich resztki nie dostawały się do przygotowywanego jedzenia. Jeśli więc obawiamy się stosowania tego rodzaju środków czyszczących, zdecydujmy się na naturalne i bezpieczne sposoby naszych mam i babć.

Gdy zabrudzenia nie są bardzo duże

Jeżeli piekarnik jest przypalony i zapieczony, jednak nie od wielu miesięcy, a od krótszego okresu, można zdecydować się na bardzo prostą metodę jego czyszczenia. Wieczorem należy rozgrzać go do 50-60 stopni i wstawić do jego wnętrza dużą metalową miskę lub garnek, w której zmieszane będą szklanka płynu do naczyń, torebka sody oczyszczonej i 3/4 szklanki octu. Nie należy obawiać się, gdy mieszkanka zacznie pienić się i wylewać z urządzenia – jest to zupełnie normalne. Warto jednak uchronić się przed „potopem” w kuchni i wcześniej przygotować ścierki oraz ręczniki.

Następnie należy wyłączyć piekarnik i gąbką do naczyń rozetrzeć pozostałą w misce mieszankę po całym piekarniku. Mieszanka powinna zostać wewnątrz urządzenia przez 12 godzin, dlatego dalsze mycie jest możliwe dopiero rano. Wszystkie elementy wystarczy wtedy jedynie przetrzeć, by zaczęły lśnić czystością. Po zakończeniu czyszczenia warto włączyć piekarnik i rozgrzać go, by zobaczyć, czy w jego wnętrzu pozostały jakieś zacieki z mieszanki płynu, octu i sody – należy je usunąć mokrą ścierką.

Gdy zabrudzenia są bardzo stare i silne

Metoda czyszczenia silnych zabrudzeń w piekarniku opiera się na zastosowaniu amoniaku. Urządzenie należy rozgrzać tak samo jak w pierwszym przypadku, jednak do jego wnętrza wstawia się miskę z wrzącą wodą, w której rozpuszcza się torebkę amoniaku. Środek ten w niewielkich stężeniach nie jest niebezpieczny dla ludzi, jednak nie zaleca się, by korzystały z niego kobiety ciężarne. Po nagrzaniu piekarnika warto pozostawić w nim środek na całą noc i wywietrzyć kuchnię. Rano przed czyszczeniem należy najpierw uchylić drzwi piekarnika i wywietrzyć pomieszczenie, a dopiero potem przystąpić do szorowania.

Rano mycie należy kontynuować przy użyciu pozostałości wody z amoniakiem oraz płynu do naczyń. Wszystkie zanieczyszczenia, nawet te bardzo stare, powinny zejść bardzo szybko i łatwo. Po pracy wszystkie elementy należy przetrzeć mokrą ścierką, by usunąć resztki nieprzyjemnie pachnącej mikstury.

Szyba w drzwiach

Bez względu na wybraną metodę czyszczenia, nie umożliwi nam ona wyczyszczenia szyby w drzwiach piekarnika. Zabrudzenia gromadzą się na niej bowiem nie tylko od zewnątrz, ale i w jej środku, przez co, by ją dokładnie umyć, należy rozkręcić drzwiczki. Jeżeli są one osadzone na metalowych zaczepach i śrubkach, nie będzie to trudne. Jeśli więc uda nam się wyjąć szybę z drzwi, można ją odtłuścić za pomocą wody z octem, a następnie doczyścić ją płynem do mycia okien i luster, aby nie pozostały na niej żadne zacieki. Tak wyczyszczony piekarnik kuchenny z pewnością będzie lśnił czystością przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *